The Wild West - Badlands


Deel 4 over het wilde westen van noord America gaat over de BADLANDS.

Badland, een oude uitdrukking van de Indianen die dit slecht land noemde omdat er niets groeide of bloeide.
Maar wij, ervaren Amerika gangers weten nu wel beter, de Badlands zijn een enorme bron van wonderschone formaties en de daarbij horende hoodoos. (Hoodoo? zijn mijn eerdere blog hierover)
Hierboven de Blue Canyon met op de voorgrond een deel van het Badland en met wat kleine hoodoos op een grote hoodoo. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond de bergen uit zand of klei die al aan het vervormen zijn tot nieuwe hoodoos en badlands.
Dit gebied, Blue Canyon, is net als vele andere badlands zeer onderhevig aan erosie. In dit geval zo erg dat we dit gebied 3 keer bezocht hebben, 3 jaar achter elkaar zelfs, en het verschil was ieder jaar weer enorm. De ene serie hoodoos en badlands maken plaats voor de volgende.


De meeste badlands vind je terug in de staat New Mexico maar ook andere staten herbergen dit soort natuur. Zoals hierboven San Jose en hieronder Lybrook, beide niet ver verwijderd van het plaatsje Cuba in NM. Mooie gebieden met kleurrijke formaties uit zand of uit klei. De klei formaties zijn trouwens ook heel bijzonder. Het is allemaal los spul dat je zo opscheppen kunt terwijl de badlands uit zandsteen weg te schrapen zijn.
Maar net als de hoodoos en de slotcanyons (zie blog 1 en 2 hierover) tref je de badlands niet zo maar aan. De aanrij en looproutes zijn niet eenvoudig maar toch goed te doen als je een compass of GPS bij je hebt en de beschikking hebt over een auto met AWD of 4WD.


En ook hier geldt: Er is geen schaduw dus loop je altijd vol in de zon. Dus beschermende kleding of goed en regelmatig insmeren met een hoge factor, draag een hoed of pet en neem heel veel water mee en als je langer verblijven wilt ook voldoende eten.


Ook op deze foto is goed te zien hoe de heuvel versleten is en een stuk met wat harder materiaal nog overeind staat. inmiddels zijn alle hoodoos en badlands zoals je op dit blog zien kunt verdwenen maar zoals gezegd er komen weer nieuwe. Vooral in Bistie (zuidelijk van Farmingon) is dit heel goed te volgen. Net als de Blue Canyon zijn we hier diverse keren geweest en steeds weer anders. Maar altijd mooi zoals onderstaand te zien is.


Op deze foto zie je links hoe de hoodoo aan het ontstaan is uit een heuvel van zandsteen. De andere hoodoos maakten ooit deel uit van een groter geheel. In dit gebied, Bistie Badland, is ook nog veel versteend hout, zelf hele boomstammen, te ontdekken.


Maar waar vind je de Badlands? op www.zuidwestamerika.com.

De volgende blog zal ook weer over The Wild West gaan. Dan ga ik je laten meegenieten van de Cliff Dwellers, oftewel de ouden "huizen" van de Indianen.

Tot het volgende blog, Jos

                                                            over The Wild West:
Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,   Arch,   Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling

Blog Hike USA met wandelingen naar Hodoos, Slot Canyons en meer.

Valley of fire wandelingen.

Zion NP wandelingen

Bryce Canyon wandelingen

Blog over The Cotswold, een romantische streek in Engeland

Blogs over Italië zijn:


Ook nog op 2 lovers on tour:Reacties

Populaire posts van deze blog

The wild west: Hoodoo

3 dagen Aosta vallei, Italia

2 weken mooie bergdorpen en kustplaatsen in Liguria, Italia