The Wild West - ArchesDeel 6 over The Wild West, na de Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,  Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling gaat deze blog over ARCHES
Arches, bogen, ze zijn er in alle maten en uitvoeringen. Je kunt zo op vele plaatsen aantreffen maar de grootste collectie vindt je in Arches National Park en in de buurt van Aztec (New Mexico)


Ze ontstaan op een zelfde manier als de Hoodoo of de Slot Canyon namelijk door erosie of door het water van een rivier of droog gevallen rivier die bij regen weer een rivier wordt.
Net als bij de hoodoo en de slot canyon veranderen de bogen uit zandsteen het snelst en de bogen in rotsformaties blijven vele jaren gelijk. Dit laatste zie je allemaal in Arches NP waar je 3 of 4 dagen kunt verblijven om ze allemaal te gaan bekijken.


De zandsteen uitvoeringen tref je met de honderden aan rond Aztec (NM)
Het grote verschil is dat het in het NP allemaal goed aangegeven staat en de wegen goed zijn, bij Aztec moet je een GPS hebben en een auto met AWD of 4WD om er te geraken. Hieronder een van die vele rond Aztec. Voor dit gebied is er zelfs een website met daarop alle coördinaten van de vele mooie exemplaren. Ook zal je zo nu en dan teleurgesteld worden omdat de arch broken is oftewel in elkaar gezakt of zelfs helemaal weg gevaagd.


Verder zijn er nog vele andere bogen, groot of klein, langs de weg zoals in Moab maar helaas ook vaker in de dessert zoals de hieronder afgebeelde Broken Bow Arch nabij Escalante.(Utah)
Om dit exemplaar te zien moet je eerst 2 uur door onverharde paden rijden en dan nog eens 2 uur erheen. Dus hiervoor niet alleen voldoende tijd hebben maar ook een goed vervoermiddel en veel water en eten voor onderweg. En ook hier geldt dat er weinig schaduw is dus beschermen van lichaam en hoofd is hier noodzakelijk wil je geen letsel oplopen.


 Vreemd genoeg hebben alle bogen een naam, soms denk je ja dat lijkt op de benaming maar meestal denk je hoe komen ze eraan. Maar dat geld ook voor onze namen bijvoorbeeld. Of instrumentale muzieknummers.


Dan vraag je je natuurlijk af waar de arches te vinden zijn. Heel eenvoudig, ga naar www.zuidwestamerika.com en bekijk wat je graag zou willen doen.

Het laatste blog over THE WILD WEST volgt binnenkort en zal over de kleurrijke gebieden gaan zoals over Valley of Fire.

TOT EEN VOLGEND BLOG.


                                                           over The Wild West:
Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,   Arch,   Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling

Blog Hike USA met wandelingen naar Hodoos, Slot Canyons en meer.

Valley of fire wandelingen.

Zion NP wandelingen

Bryce Canyon wandelingen

Wat zijn de bezienswaardigheden vanuit:

Escalante,
Moab
Las Vegas,
Page, 
Hanksville 

Blog over The Cotswold, een romantische streek in Engeland

Blogs over Italië zijn:


Ook nog op 2 lovers on tour:

Reacties

Populaire posts van deze blog

3 dagen Aosta vallei, Italia

The Wild West - Cliff Dwelling

Naar Spanje, Frankrijk en meer.