The Wild West - Cliff Dwelling


Na de Slot Canyons, De Hoodoos, de Needles, Spire en de Badlands gaat deze blog van het wilde westen over de CLIFF DWELLING.
Wat is nu een cliff dwelling?

Om te beginnen zijn het zeer primitieve "woningen" van de Indianen.
Ergens in de 11 of 12e eeuw besloten in  Noord America diverse Indianenstammen om niet meer in een tent (Tipi) te blijven wonen. Omdat dat geen bescherming meer gaf tegen de weersinvloeden, de wilde dieren en andere Indianenstammen. Er werden gezocht naar andere mogelijkheden en die waren er voldoende aanwezig namelijk de Alcoves of Caves. (grotten of halve grotten)


Omdat er meer Alcoves dan Caves waren is hier het meest gebruik van gemaakt. De halve grot werd aan de voorzijde dicht gebouwd en zo ontstond een ruimte die veilig was. Door binnen muren te maken ontstonden er dus ook net als tegenwoordig kamers.
Maar om nog veiliger te wonen werden de halfgrotten die hogerop lagen gekozen om te gebruiken want dan hadden ze overzicht over de kloof of de vallei en konden eventueel onraad tijdig ontwaren.


Bij voorkeur werd er naar gezocht naar een plek waar ook een rivier was zodat de was en drinken mogelijk was. Ook de visvangst was dan mogelijk en dat was weer goed voor de voeding die tot dan alleen maar uit wild bestond.


Al gelang de grootte van de alcove werd bepaald hoeveel personen er onderdak zouden gaan vinden. Zo kan je kleine en grootte nederzettingen aan treffen.. De kleinste waren zoals hierboven maar de foto hieronder laat zien dat er zelfs een galerij was waar diverse families bij elkaar leefden.


Naast de woningen werden er ook opslagplaatsen gebouwd, de Granery. Deze kleine bouwwerken werden meestal wat verderop gebouwd waar ook nog een alcove was.


Op bovenstaande foto zie je een combinatie van grot en halfgrot. De voorzijde is dicht gebouwd terwijl verder in de grot diverse kamers en een gezamenlijke ruimte gemaakt waren.
En dat men het echt hogerop zocht laat onderstaande foto zien.


Hoe kwamen ze binnen zal je je afvragen. Wellicht met touwen en ladders. Ladders werden trouwens altijd gebruikt bij de Cliff Dwelling omdat de ingang naar de "woning" altijd aan de bovenkant, dus via het dak, gelegen was. Nu lijkt dit dus eigenlijk niet te doen maar realiseer je dat sinds de bouw van dit "huis" de rivier steeds verder uitgesleten is. Destijds was het hoogteverschil ten opzichte van de bodem niet zo hoog als dat dat nu is.


Op vele plaatsen nabij de "woningen" werden er ook schilderingen gemaakt, of met een soort verf of het werd uitgekrast. Dit noemen we dan Pictographs of Petroglyps.
Vaak tref je dit soort "kunst" nog aan terwijl er geen Cliff Dwelling meer is.


Ik hoop dat ik je enig inzicht heb kunnen geven over hoe er door de oorspronkelijke bewoners van Noord America gewoond en geleefd werd.
Om er te geraken is vaak redelijk eenvoudig maar soms ook na een lange voettocht en eventueel ook nog door onverharde zandpaden.
 
 
Maar zoals al eerder in mijn vorige blogs over The Wild West aangegeven, het is allemaal te doen want wij hebben dit ook allemaal gedaan. En we zijn geen autocoureurs of lange afstand lopers.


Waar zijn deze mooie bouwwerken te ontdekken? Hoe kom je er? Op alle vragen een antwoord op www.zuidwestamerika.com

Tot zover alles over Cliff Dwelling. Maar er is nog meer moois te ontdekken in America en dat ga ik je laten zien op mijn volgend blog dat over enige tijd beschikbaar is.

TOT DAN.

over The Wild West:
Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,   Arch,   Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling

Blog Hike USA met wandelingen naar Hodoos, Slot Canyons en meer.

Valley of fire wandelingen.

Zion NP wandelingen

Bryce Canyon wandelingen

en wat zijn de bezienswaardigheden vanuit:
Escalante,
Moab
Las Vegas,
Page, 
Hanksville 

Blog over The Cotswold, een romantische streek in Engeland

Blogs over Italië zijn:


Ook nog op 2 lovers on tour:Reacties

Populaire posts van deze blog

3 dagen Aosta vallei, Italia

Naar Spanje, Frankrijk en meer.