The Wild West-Spire/NeedleThe Wild West blog 3 gaat over de SPIRE en de NEEDLE
In principe zijn deze 2 soorten natuur verschijnselen ook hoodoos maar dan nu niet van zandsteen maar juist van hardere soorten steen. Het ontstaan van deze soorten is ook gelijk aan die van de hoodoos (zie mijn vorige blog hierover) Eerst iets over de Spire.Doordat het hard materiaal is gaat de procedure dan ook veel langzamer, zowel het ontstaan als het vergaan ervan. Ook hier word eerst het zachte gedeelte weg geblazen of weggeregend. Erosie dus.
De foto boven (Devils golfbal nabij Moab) en onder (Secret Spire eveneens omgeving Moab) zijn dus Spire's waarvan je lange tijd genieten kunt, dit in tegenovergestelde bij de hoodoo die van zacht materiaal is. Vooral bij de spire hieronder is goed te zien dat het allemaal uit hard gesteente bestaat.
De Needle is ook vergelijkbaar maar ontstaat doordat een bergketen deels wegvalt door allerlei oorzaken. Het stuk uit het sterkste materiaal blijft dan als laatste over. Bij de Cleopatra needle (foto hieronder) is goed te zien hoe de needle zich heeft los gemaakt van de rest van de bergketen.


Van dit soort natuur is er niet veel. Reden is dat het lang duurt eerdat er weer iets nieuws ontstaan is.
In tegenstelling tot de hoodoos kan je naar de Spire of de Needle maar 1 keer gaan (mag ook vaker als je wilt, maar veranderd niet snel) terwijl de hoodoos elk jaar veranderen en je gemakkelijk ieder jaar naar ze in de badlands zou kunnen gaan. BADLANDS (een volgende blog gaat hierover) is waar zich de hoodoos bevinden, de Spire en Needle vindt je heel ergens anders. WAAR?

Dat kan je zien op www.zuidwestamerika.com

Mijn volgend blog The Wild West zal over de Badlands gaan.  Tot dan.

                                                            over The Wild West:
Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,   Arch,   Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling

Blog Hike USA met wandelingen naar Hodoos, Slot Canyons en meer.

Valley of fire wandelingen.

Zion NP wandelingen

Bryce Canyon wandelingen

Blog over The Cotswold, een romantische streek in Engeland

Blogs over Italië zijn:


Ook nog op 2 lovers on tour:Reacties

Populaire posts van deze blog

3 dagen Aosta vallei, Italia

The Wild West - Cliff Dwelling

The Wild West - Kleurrijke gebieden