The Wild West-Slot CanyonHet wilde, het ruige, het mooie westen van USA. Daarover gaat deze blog. En dan gaat het niet over de alom bekende parken zoals The Grand Canyon of Yosemite maar over niet bekende parkjes en bezienswaardigheden die niet op de sites over Amerika staan. Ik heb het over Slot Canyon, over Hoodoo, over Cliff dweller en over zeer bijzondere gebieden. Enige voorbeelden zie je reeds hierboven in de flyer.
In de komende blogs zal ik elk onderwerp apart bespreken en uitleggen waar je het vinden kunt.


Deze blog gaat over de SLOT CANYONS

Eerst wat is een slot canyon?? Het tegenover gestelde van de Grand Canyon zou ik bijna willen zeggen. Dat is het dan ook eigenlijk. Deze kloven die ontstaan door erosie en of door waterlopen kunnen zo smal zijn dat je er nauwelijks doorheen lopen kunt.
Maar meestal zijn ze tussen de 1 en 2 meter breed. De ene keer zeer hoge wanden, tot wel 100 meter, dan weer slechts 2 meter hoog.
De kloven ontstaan dus door diverse oorzaken en dat betekend dat de canyons onderhevig kunnen zijn door weersinvloeden. De canyons in de zandsteen zullen in ieder geval veranderen, de canyons in rotsgesteente hebben hier minder last van. Hier blijft de waterloop bij regen of bij het hebben van een rivier hetzelfde. Alleen kan het verder uitgediept worden daar waar het zachte gedeelte zit.
GA GEEN CANYON IN ALS ER REGEN VERWACHT WORDT WANT BIJ EEN FLASHFLOOD KOMT ER IN KORTE TIJD ZOVEEL WATER DAT HET LEVENS BEDREIGEND IS.


De canyons zijn zeer verschillend, niet alleen qua vorm of de hoogte van de wanden. Ook de lengtes zijn zeer variabel. De kortste zijn circa 20 meter, de langste is maar liefst 18 km en dat is de hierboven afgebeelde Bucksing Gulch.
Wat ook niet geheel onbelangrijk is om te weten is het feit dat er potholes en dryfalls kunnen zijn.
Dit zijn de hoogteverschillen in de canyon en een soort kuilen. Beide ontstaan door watervallen, ook bij een droge canyon. Bij regenval ontstaan namelijk waterlopen en dus ook watervallen.
Dit betekend dat je altijd eerst moet kijken of je de dryfall of de pothole ook wel weer verlaten kunt of dat je weer terug kunt. (soms zijn er ladders en dat is handig) Potholes kunnen vol met water staan, dus eerst de diepte meten voordat je erin springt. Ook belangrijk is dat je vooraf weet wat je te wachten staat m.b.t. de tijd die je nodig hebt. Hoe lang is de canyon? kan je er op een andere plaats uit of moet je weer terug naar het beginpunt?


Tot zover de maten en uitvoeringen en tips.  Dan nog wellicht het meest belangrijke:
 HET WEER en de route te rijden en lopen naar de canyons.
De meeste canyons liggen in de desert en in het zuid westen is het bijna altijd erg warm. Dus veel water en goede huidbescherming is belangrijk. Ook belangrijk is een compass of een GPS want je bent in the middle of nowhere en helemaal alleen. Althans veelal zeker als je voor de minder bezochte exemplaren gaat. Dit geld dus niet voor de Antelope canyon want daar ga je met 30 man tegelijk in. Ook de Bucksing Gulch, Little wild horse, Spookey en Peekeboo of de Zebra canyon worden veel bezocht dus daar zijn minder gevaren. Alhoewel ook hier al ongelukken gebeurt zijn door de flashfloods.Diverse canyons zijn redelijk eenvoudig te bereiken (dicht bij de openbare weg of via een goed te berijden dirt road) en dit zijn die waar mensen heen gaan zoals de hierboven genoemde canyons. Maar het overgrote deel zijn alleen maar te bereiken via de zogenaamde Dirt roads. Deze onverharde paden kunnen zeer eenvoudig te berijden zijn maar ook zeer moeilijk. En moeilijk is dan met gaten of erger met los zand. De gaten zijn met enige voorzichtigheid nog wel te doen maar los zand is zeer gevaarlijk. Je blijft steken en dan is er geen weg meer voor of achteruit mits je de banden hebt afgelaten en een compressor bij je hebt.


Wat je in ieder geval nodig hebt om de canyons te bereiken is een auto met AWD of 4WD. Vele midsides SUV hebben deze voorziening.
Heb je uiteindelijk al rijdend het doel bereikt dan bestaat de mogelijkheid dat er nog een fiks stuk gewandeld moet worden om bij de kloof te komen. Dit kan eenvoudig en kort zijn maar ook het tegenover gestelde zoals de tocht naar en door de Cotote Gulch. 2 uur via dirt road rijden, 2 uur door de woestijn lopen, dan 4 uur door de kloof en dan weer 2 uur lopen en 2 uur rijden.


Maar gelukkig is dit meer een uitzondering dan een regel. Wij hebben heel veel canyons bezocht en hebben er volop van genoten ook na een lange rit of wandeling want de natuur in dit deel van dit land is zo mooi dat je vergeet dat je lang onderweg bent. Vaak zijn er onderweg ook nog mooie bergen of formaties te zien (meer hierover op een van  mijn volgende blogs) waardoor de tijd vliegt.


Indien je nu geïnteresseerd bent in dit soort natuur en je wilt weten waar je de canyons vinden kunt, hoeveel tijd je ervoor nodig hebt en nog veel meer info.

Tot  mijn volgend blog dat ook weer over Amerika gaat maar dan ga ik je uitleggen wat een Hoodoo is en waar je ze vinden kunt.

over The Wild West:
Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,   Arch,   Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling

Blog Hike USA met wandelingen naar Hodoos, Slot Canyons en meer.

Valley of fire wandelingen.

Zion NP wandelingen

Bryce Canyon wandelingen

En wat zijn de bezienswaardigheden vanuit:
Escalante,
Moab
Las Vegas,
Page, 
Hanksville 

Blog over The Cotswold, een romantische streek in Engeland

Blogs over Italië zijn:


Ook nog op 2 lovers on tour:Reacties

Populaire posts van deze blog

The wild west: Hoodoo

3 dagen Aosta vallei, Italia

2 weken mooie bergdorpen en kustplaatsen in Liguria, Italia