The wild west: Hoodoo

In mijn vorige Amerika The Wild West blog heb ik het gehad over de slot canyons.
                           In dit blog ga ik je laten zien en weten wat een HOODOO is.
Een hoodoo is een soort pilaar die bestaat uit zacht materiaal zoals zandsteen. Bovenop ligt een hard stuk materiaal. Dit stuk beschermd de hoodoo enigszins maar uiteindelijk is het bovenstuk het enige dat naar verloop van tijd overblijft. De hoodoo ontstaat doordat gebergte van zacht materiaal door wind en regen uitslijt (erosie) Daar waar nu de hoodoos staan was vroeger een berg of heuvel.


Vaak zie je diverse hoodoos bij elkaar staan, andere keer zie je er maar 1 en verder op nog 1.
De hoodoo die je vandaag ziet zal er volgend jaar niet meer zijn maar dan zijn er weer nieuwe hoodoos ontstaan. Overigens hebben niet alle hoodoos een hoedje zoals hierboven te zien is..


Zoals je ziet zijn de hoodoos in alle maten, kleuren en vormen. Net als bij de slot canyons (zie mijn blog hierover) liggen deze natuurverschijnselen in de desert. Althans meestal, soms liggen ze gewoon langs de weg. Dit betekend dus net als bij de slot canyons dat je via onverharde paden moet rijden en lopen. En in tegenstelling tot de canyons, er is geen of nauwelijks schaduw dus nog extra water mee en vaker insmeren of beschermde kleding dragen. Vergeet je hoofd ook niet te bedekken want dit is het meest belangrijke omdat de hersenen uit kunnen drogen met alle gevolgen van dien.
Op de foto hierboven zie je een heel veld met overgebleven "hoedjes" van de voormalige hoodoos.


Hoodoos kom je vooral tegen in New Mexico en Utah omdat daar in verhouding veel zandsteengebergte is. Maar ook in andere staten zijn ze te bezichtigen. Veelal in de Badlands (blog hierover volgt nog) Waar? Hoe heet het? Hoe lang heb ik nodig? Dit is allemaal terug te vinden op www.zuidwestamerika.com

Mijn volgende blog zal over Spire en Needles gaan, eveneens wonderschone nalatenschappen van de natuur in THE WILD WEST.


over The Wild West:
Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,   Arch,   Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling

Blog Hike USA met wandelingen naar Hodoos, Slot Canyons en meer.

Valley of fire wandelingen.

Zion NP wandelingen

Bryce Canyon wandelingen

En wat zijn de bezienswaardigheden vanuit:
Escalante,
Moab
Las Vegas,
Page, 
Hanksville 

Blog over The Cotswold, een romantische streek in Engeland

Blogs over Italië zijn:


Ook nog op 2 lovers on tour:
Reacties

Populaire posts van deze blog

3 dagen Aosta vallei, Italia

2 weken mooie bergdorpen en kustplaatsen in Liguria, Italia