The Wild West - Formaties


Deel 8 uit de serie The Wild West gaat over formaties, uit rots of zandsteen. Formaties vindt je door het hele land. Veel gewoon langs de weg waar je stoppen kunt en erheen kan lopen. Andere formaties liggen net als de Hoodoo ,Slot Canyon, Badlands en de Kleurrijke gebieden in the middle of nowere.

Dit betekend dus dat je vervoer aangepast moet zijn aan je doelen die je wilt bereiken.
Blijf je op het asfalt en of een paar onverharde paden die wel met normaal vervoer toegankelijk zijn, of kies je toch om off road te gaan met een AWD of 4WD.


Zoals boven al aangegeven bestaan de formaties uit diverse materialen. Rots achtig of uit zand en of klei. Net als bij de Hoodoo en de Badlands vergaan de zand en klei achtige redelijk snel en zijn sterk aan veranderingen onderhevig al naar gelang het weer geweest is.
De hardere uitvoeringen uit rotsachtig materiaal blijven veel langer overend waar hooguit in de loop der jaren het wat zachtere materiaal verdwijnt en eventueel een of meerdere Needle/Spire achter laat.


En zoals de foto's laten zien zijn de formaties allemaal eenmalig, mooi en verschillen in kleur en uitvoering. In het hoofdstuk Kleurrijke gebieden heb je ook al kennis kunnen maken met deze soort van natuur in de westelijke staten van USA.
De bovenstaande foto is een formatie uit zand. Foto stamt uit 2012 en zal waarschijnlijk niet meer te vinden zijn of anders nog maar een klein deel ervan. Misschien is het wel een Hoodoo geworden net zoals op de foto hieronder waar je de contouren van de Hoodoo  al kunt herkennen.


Gelukkig zijn de formaties nog het meest eenvoudigst te ontdekken omdat ze vrijwel allemaal langs de grote wegen liggen of soms over slechts een korte  rit over de onverharde paden.


Ook boven en onderstaande formaties zullen er inmiddels anders uitzien. Ook dit is zand en heel veel klei. Na elke flinke regenbui ziet het er weer anders uit.


Op de foto hierboven zie je heel goed hoe het tot stand gekomen is. Rechts de grote hoop met zand/klei Badlands en in het midden het resultaat na vele regenbuien en veel wind. De bergen rechts zullen nu, anno 2019, alweer wat afgekalvert zijn en hebben nieuwe formaties gevormd.
Als je verder goed kijkt zie je op de lichtbruine formaties ook wat hoedjes die daardoor eigenlijk ook een soort Hoodoo zijn.


En dat formaties ook uit vele kleuren kunnen bestaan heb je in het onderwerp "Kleurrijke gebieden" kunnen zien net als hierboven nabij de Nautilus. (kijk op www.zuidwestamerika.com waar de Nautilus zich bevind.)


Ja en natuurlijk herbergen de grote en bekende Nationale Parken een grootte hoeveelheid aan prachtige formaties zoals hierboven in Capitol Reef.


Ook Zion is prachtig, niet alleen in het park maar ook eromheen. En ja Bryce Canyon heeft het ook in en buiten de parkgrenzen.Alle foto's komen uit gebieden die met normaal vervoer te doen zijn. Een enkele via een goed begaanbare onverhard pad.En waar vindt je nu al deze formaties? Op www.zuidwestamerika.com.

I 70 nabij Green River
Op weg naar Wedge overlook Utah
Hamburger Rocks naby Wedge Overlook Utah
I 70
I 70 Schuimrotsen
 
I 70 nabij Green River


boven en onder langs de I 70 van Green River naar St. George
 
 
Zoals je ziet is er een enorme keuze aan kleuren en vormen in het westen van USA.
 
 
De laatste 4 foto's zijn van de omgeving van Hurricane / St. George
 
 
 
 
Tot zover alweer deze aflevering van The Wild West.
Het volgende blog zal de laatste aflevering in deze serie worden en gaat over de Ghost towns.

Tot het volgende blog.

Mijn andere blogs zijn:

                                                                  over The Wild West:
Hoodoo,   Slot Canyon,   Needle/Spire,   Badlands,   Arch,   Kleurrijke gebieden   en Cliff Dwelling

Blog met Hike USA, wandelen naar hoodoos, slot canyons en meer

Valley of fire wandelingen.

Zion NP wandelingen

Bryce Canyon wandelingen

Blog over The Cotswold, een romantische streek in Engeland

Blogs over Italië zijn:


Ook nog op 2 lovers on tour:
Reacties

Populaire posts van deze blog

The wild west: Hoodoo

3 dagen Aosta vallei, Italia

2 weken mooie bergdorpen en kustplaatsen in Liguria, Italia